Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Színváltozat

2009.09.24

 

A 2006-os (Entente Europeenne) Európa fajtaleírás szerint:

 Fekete, fehér pöttökkel (japánul Goishi):

 A köznapokban Butschi-Chabonak is nevezik ezt a színváltózatot. Telt fekete alapszín jellemzi, mely lakkzöld fényű. Lehetőség szerint minden tollvégén legyen egy jól elhatárolt a fehér petty. Ennek jelen kell lenni az evezőben is, valamint a kakasok vezér- és sarlótollaikban. Az egyforma pettyrajzolat kívánatos. Bár néhány tisztán fehér kézevezőtoll is megengedett, de az összképben a fekete színnek kell dominálnia. Az állatok évről-évre világosabb tollazatúvá vállnak. Az írisz narancsvörös színű a lábak sárgák enyhe szürke árnyalattal.

Durva hibák: pettyezettség helyett szegélyezettség, egyszínű fehér tollak a farokban, a kakasok nyak- és nyeregtollazatában hiányzó rajzolat.

Rassegeflügel-Standard für Europa (EE 2006)

Schwarz mit weissen Tupfen (Butschi):

Satte, schwarze Grundfarbe mit Grünlack. Möglichst alle Federn mit weissen, gut abgesetzten Endtupfen, auch in den Schwingen sowie den Steuerfedern und Sicheln der Hähne. Gleichmässige Tupfenzeichnung erwünscht. Einige rein weisse Handschwingen gestattet. Im Gesamtbild muss der schwarze Farbton vorherrschen (Tiere werden von Jahr zu Jahr im Gesamtbild heller). Augenfarbe orangerot. Lauffarbe gelb mit leichtem grauem Anflug.

Grobe Fehler: Säumung statt Tupfen; einfarbige weisse Federn im Schwanz; Schilf; fehlende Zeichnung im Halsbehang und im Sattelbehang des Hahnes.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

baglyas.ferenc@freemail.hu

(Baglyas Ferenc, 2011.12.26 14:14)

A Chabo klub oldalán a taréjhibák részben szereplő 4. képen szerintem kakas látható és nem tyúk, mert a tyúknál, ismereteim szerint, nem ilyen intenzív a nyakon az ezüst szín.

Re: baglyas.ferenc@freemail.hu

(Chabo, 2011.12.28 15:14)

Kedves Ferenc,
de az 100 % egy tyúk. Igen, elvileg ilyen intenzívnek kellene lennie az ezüst színnek. Sajnos helyes rajzolatú fekete-ezüst színű állomány most nincs Magyarországon. De Németországban is nagyon ritka már sajnos.
Üdvözlettel: Andreas

Re: Re: baglyas.ferenc@freemail.hu

(Baglyas Ferenc, 2011.12.29 17:58)

Kedves Andreas!
Köszönöm a választ. Kedvtelésből tartok chabo baromfit, ezért is örülök, hogy Magyarországon a fajtának önálló klubja van.
A 4. Chabo kiállítás madarai nagyon tetszenek. Nekem és talán más laikusoknak is érdekes lenne tudni, hogy a bírálók milyen véleményt mondtak az egyes tyúkokról/kakasokról. Ha jól emlékszem 2010-ben egy kiállítás kapcsán rövid bírálatok is szerepeltek a képek alatt. Ezekből nagyon sokat lehet tanulni.
További sikeres munkát kívánok a klubnak.
Üdvözlettel: Ferenc