Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tenyésztési tippek

2011.02.16

Tenyésztési tippek:

 

A fej akkor lesz nagyon széles, ha a szemöldökívek jó húsosak. A szövet és annak tömege befolyásolja a cakk képződését. Egy finom szövetű keskeny taréjlappal rendelkező egyed, már nem Chaboként hat. Azért, hogy függőlegesen álljon, ezért kell a nagy taréjnak a kezdeténél is erősnek lennie. Ezért nem szabad túl sok cakknak lennie, semmiképp ne legyen 5-nél több. Nem szabad túl finom szövetnek lennie a felső bőrön. Ilyen taréjnagyságnál elkerülhetetlen, hogy néhány támasztóránc, mely előny, a csőr felett képződjön. Ezek nem zavarják az összbenyomást. Ez egy olyan egyszerű törvény, melyet minden nagytaréjú fajtánál elsajátítottak. Tehát ha a standard durva szemcsés szövetet követel meg, akkor ez nem ellentmondás. Vegyük számításba, hogy a mi Chaboinknak nagyon jellegzetes fejpontjai vannak, melyek kifejezik a jó vitalitást is. A tapasztalat megmutatta, hogy nagyon gyorsan lesznek problémák a megtermékenyítésnél, ha a kakas fejpontjai túl kicsik lesznek.

Ha túl kicsik az állebenyek, akkor azt a fiatal állatnál masszírozással lehet kiküszöbölni.

Néhány régi, bírálat közbeni téves követelmény volt: A tyúknál kicsi és álló taréj. A mai standard egyértelműen az mondja: „taréj lehetőleg minél nagyobb, jól vágott, nem több mint 5 cakk, álló taréj engedélyezett. Még helyesebben csapott taréjt kellene követelnie. És még ez a forma is enyhe lenne, mert egy nagy és dőlt taréj nem csak a fejnek, hanem az egész állatnak egy kívánatos Chabo karaktert kölcsönöz. A mi klímánknál a tarajak amúgy is a kisebb méret felé tendálnak, épp ezért nem szabad egy nagy tarajú tyúkot visszautasítani, ha nagy taréjú kakasokat szeretnénk. Ezzel szemben ellentmondás, ha a tyúknál kicsi, vékony, finom és néha dőlt taréjt követelünk.

Ha még szigorúbban vennénk a törzstenyészet kiválasztását és jobban specializálódnánk – az egyes tenyésztőknél kevesebb színváltozat, viszont több törzstenyészet -, sokkal több sikert érhetnénk el!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.